Ryd-op-og-skab-overblik-i-en-fart-tip

Kender du det, at boligen har det med at sande til, når du i en periode har ekstra mange ting at se til – at rodet ligesom kommer snigende af selv og breder sig over det hele? At dit momentant manglende overblik manifesterer sig i dine omgivelser, når du er fortravlet? Det gør jeg! Så her får du mit foretrukne ryd-op-i-en-fart-tip til at genvinde overblikket. 

Ryd op i en fart – trin for trin

Sådan gør du:

Trin 1 Begynd fra “den ene ende” af din bolig. Udvælg dig et rum, og koncentrer dig udelukkende om det, og lad være med at bekymre dig om rodet i de andre rum imens.

Trin 2 Identificer alt, der forstyrrer dit blik i rummet – lad os bruge soveværelset som eksempel – og så i gang:

Åben vinduet, red sengen, læg/hæng rent tøj på plads i skabet, og læg snavset tøj lige uden for døren til rummet. Vandglas, iPad, briller, allerede læste bøger og lign., som ikke hører permanent til i rummet, ryger samme vej udenfor døren.

Kast derefter et nyt blik på rummet; er der mere, der forstyrrer billedet? Har alt, som hører til i rummet, fundet deres egne og rigtige pladser, og har alt, som ikke hører til, forladt det? Så luk vinduet igen, og gå ud af værelset.

Trin 3 Tag nu alt det, du har lagt lige uden for døren, og hjælp det i en fart derhen, hvor det i virkeligheden hører til: Vasketøj i vasketøjskurven, glas i opvaskemaskinen, iPad i opladeren, bøger i reolen og så fremdeles.

Trin 4 Skynd dig dernæst tilbage til næste rum efter soveværelset, inden du fristes til at fortsætte andre steder, som måske umiddelbart synes lettere eller “sjovere”. Med andre ord: Skynd dig tilbage til næste rum, inden du kommer til at lave overspringshandlinger – det handler om at holde fokus og holde sig i gang.

Lav samme øvelse i det næste rum, og vupti, inden du får set dig om, er du igennem!

Ryd op til overblik i hjem og sind

Metoden er ment som en hjælp til den hurtige oprydning – det hurtige overblik i hjem og sind.

En grundigere og mere tilbundsgående oprydning vil kræve mere stillingtagen, som fx: Skal bogen rent faktisk tilbage i reolen? Kommer jeg nogensinde til at læse den igen, eller ville en anden kunne få glæde af den i stedet? Mere om stillingtagen senere.

I bogen Sæt dit rod på plads får du en masse konkrete råd til oprydning i alt fra kælder til kvist! Du kan bl.a. købe den her.