Skjult rod er også rod

…det lurer bag døren, under sengen, i kælderen og på loftet – spooky!

Skabe, skuffer og kasser med udtjent eller aldrig ibrugtaget sportsudstyr, tøj, vi ikke har haft på i umindelige tider eller bøger, vi ikke gider læse mere. Vi stuver det væk, lukker øjnene for det og lader som om, det ikke eksisterer. Men vi er ikke til at narre! Vi ved godt, at vi på et tidspunkt er nødt til at se spøgelserne i øjnene; hive det skjulte rod frem i lyset og rydde op og tage stilling til det – og bare tanken kan få det til at gyse i de fleste, for hvad gemmer det på af hemmeligheder?

Rodet har en årsag

Der er jo som regel en grund til, at vi har stuvet tingene væk i stedet for at give dem fremtrædende og dedikerede pladser i vores hjem – og hjerte: Det er ting, vi ikke har brug for længere, ting, der ikke gør vores liv nævneværdigt nemmere, og ting, som ikke gør os lykkelige – det er de ting, vi har for meget…

Det ligger helt naturligt til os, at vi gemmer til “dårlige tider”, omend de heldigvis sjældent indtræffer nu om dage. Paradoksalt nok gemmer vi også nogle gange ting, som giver os en negativ følelse, når vi støder på dem. Det kan være en kasse med gammelt arvegods, som vi beholder mere af dårlig samvittighed end af glad affektionsværdi. En støvet hylde med lærreder, maling og staffeli, som hver gang, man kommer forbi, minder en om, at man ikke var nær så kreativ, som man drømte om, da man fristedes til at købe udstyret. Eller måske gamle breve fra ex-kæresten, som dybest set var et fjols…

Oprydning – stil spørgsmål til dit rod

Uanset hvilken form vores skjulte rod antager, slipper vi først af med det i det øjeblik, vi tager aktivt stilling til det. Det gør vi aller-lettest ved at tage een ting i hånden ad gangen og stille os selv disse tre spørgsmål.

  • Er det noget jeg har brug for?
  • Er det noget, der gør mit liv nemmere?
  • Er det noget, der gør mig lykkelig?

Svarer du tre gange nej, ved du, at det er på tide, at den givne ting forlader dig og dit hjem for bestandigt og dermed giver plads til noget, der virkelig giver dig værdi.

Når man er kommet i træning med at tage stilling til sit habengut, så behøver man nok ikke længere spørgsmålene, så ved man instinktivt, om det er “gem” eller afsted.