Ryd op i din entre

… og slip igennem med humøret i behold…

Byder din entre dig velkommen?

Kender du det, at du kommer træt hjem efter en lang dag, og det første syn, der møder dig, er en knagerække, der er ved at bryde sammen under vægten af overtøj, en skokollektion, der konkurrerer om pladsen på gulvet med skoletasker og stabler af aviser, der er på vej ud af døren sammen med tomme flasker?

Inden du når videre til næste rum i din bolig, har du allerede redet dig om ikke et blåt mærke, så dog følelsen af ærgrelse og irritation – en følelse, du tager med dig videre ind i boligen, hvor din første hilsen til resten af familien, som du sikkert har savnet hele dagen, meget vel kunne blive: Hvorfor fanden har I ikke stillet jeres sko på plads, her ligner jo en slagmark! Og så er stemningen ligesom lagt!

OK, overdrivelse fremmer forståelsen, men det er under alle omstændigheder ikke den bedste start på resten af din dag.

Første- og sidstehåndsindtryk!

Ingen tvivl, entreen er et vanskeligt sted. Den er ofte boligens mindste rum, som alligevel skal rumme så meget. Og så er den det første, der møder os, når vi selv – eller vores gæster – kommer ind ad døren. Ja, og for resten også det sidste vi ser, inden vi træder ud – den er så at sige både første- og sidstehåndsindtryk!

I den gamle indretningsvisdom Feng Shui siger vi, at den primære energi, som skal nære os, kommer ind igennem vores hoveddør, og ser man sådan på det, er der ikke noget at sige til, hvis vi nogle gange føler os lidt drænet…

Ryd op i din entre trin for trin

Men er det ikke bare entreens præmis, at den megen kommen og gåen skaber kaos og uoverskuelighed? Måske, men heldigvis er der altid noget, vi kan gøre for at skabe overblik: Vi kan sortere og tage stilling til det, vi har! Prøv bare engang:

Trin 1 Kast et blik på knagerækken – og måske ved samme lejlighed ud ad vinduet: Hvilken type overtøj foreskriver årstiden, og er det i overensstemmelse med det, der lige nu optager dyrebar plads i din entre? Har du fået sendt dit sommertøj i vinterhi, eller hænger det der stadig – nu bare i anden position bag dynejakken? Et rigtigt godt tip til en overskuelig entre er kun at have den aktuelle sæsons overtøj og fodtøj i entreen. På den måde reducerer du mængden kraftigt, du kan bedre se, hvad du vil have på, og du opdager, om du faktisk mangler noget, hver gang du henter en ny sæsons tøj frem fra gemmerne, fordi du får set på det med helt friske øjne.

Trin 2 Tag ved samme lejlighed stilling til alt tøjet og alle de andre ting, der befinder sig i din entre. Gennemgå det hele genstand for genstand, mens du stiller dig selv de tre magiske spørgsmål: Har jeg brug for den? Gør den mit liv lettere? (eller måske ligefrem mere besværligt!) Gør den mig lykkelig? Mindst et “ja” betyder, at genstanden hører til hos dig. Tre gange “nej” betyder derimod, at genstanden må ud. I indlægget “Tag stilling – og lev et enklere liv” kan du læse mere om, hvordan du sorterer og dømmer inde og ude.

Trin 3 Da du gennemgik dine ting, fandt du ud af, hvad der virkelig hører til hos dig. Nu skal du blot tænke over, om det hører til i din entre eller måske et helt andet sted i din bolig – i dit klædeskab, i en køkkenskuffe, på børneværelset, eller… En nyanskaffelse, som er strandet i din entre på vejen ind, skal måske finde sin helt egen, nye plads, som den altid kan finde tilbage til, når du har brugt den.

Trin 4 Næste gang, du skal til at gå hjemmefra, så scan lige din entre: Er der noget, der skal med ud og videre? Tomme flasker, en skraldepose, noget du har lånt af en kollega og har lagt klar på kommoden, et par biblioteksbøger, der skal afleveres? Så tag det med her og nu, tidspunktet bliver nemlig aldrig bedre, og du vil nyde, at du ikke møder det igen som det første, når du kommer hjem igen – hvor du forhåbentlig nu slipper igennem din entre med dit gode humør i behold…